Glinene kuglice (Keramzit, Ekspandirana glina, hidrogranule), granulacije 5-10 mm, obezbeđuju i zadržavaju dovoljnu količinu vode i veliku količinu kiseonika neophodnog za pravilan rast i razvoj korenovog sistema, dobar su drenažni sloj, jedan od nezaobilaznih supstrata u hidroponskoj proizvodnji, smanjuje rizik od oboljenja biljaka i pojave različitih štetočina a takođe se mogu koristiti i umesto malča kao dekoracija.


Glinene kuglice (Keramzit, Ekspandirana glina, hidrogranule) koristi u pejzažnoj arhitekturi za ukrašavanje stazica, cvećnjaka, ispod drveća i žbunova.

Prednost glinene kuglice je u tome što je ona laka i ima dobru sposobnost zadržavanja vode.

Ona je hemijski inertna, ima neutralan ph, ne propada i nema mirisa.

Može se koristiti više puta.

Glinene kuglice (Keramzit, Ekspandirana glina)

Primena u cvećarstvu:

Kao rastresiti dodatak zemlji, stvara dobru drenažu, poboljšava aeraciju supstrata;

Kao dekorativni materijal i istovremeno termoizolator za zemljište i travnjake.

Zdravlje sobnih biljaka direktno zavisi od drenaže. Mnoge vrste cveća prosto ne podnose stalnu vlagu u korenskom sistemu, a neke mogu stradati zbog viška vlage. Tako veći deo cveća zahteva da sastav zemlje bude sledeći: 15% vazduha, 35% vode i 50% tvrdih čestica. Upravo zato se treba postarati za specijalnu drenažu, koja će pomoći da se stvore optimalni uslovi za cvet. Preterano zalivanje istiskuje 15% vazduha, koji je tako neophodan biljkama.

Glinene kuglice (Keramzit, Ekspandirana glina)

U sredini bez kiseonika počinju da se razvijaju pogubne bakterije. To dovodi do truljenja korenja, a sam cvet vene. Drenaža je neophodna jer jedino tako može otići višak vode, a korenje biljaka – disati. Za biljku nije važno koju ćete frakciju ekspandirane gline staviti kao drenažu. Veću važnost imaju subjektivni razlozi: prečnik otvora u saksiji kroz koji otiče voda (u velikim saksijama sitna ekspandirana glina se može prosuti kroz otvor za vodu). Za male saksije se može koristiti ekspandirana glina sitne frakcije, a za velike saksije će biti pogodna i krupna ekspandirana glina.Za detaljnije informacije pozovite br. telefon +381641763765 (Jovan)
Radnja za proizvodnju ukrasa od drveta i humusa PONJAVIĆ

32300 Brusnica, Gornji Milanovac.
Radno vreme 8.00 — 16.00.


Glinene kuglice (Keramzit, Ekspandirana glina)