Za cvećarstvo i baštovanstvo

Ekspandirana glina je 100% ekološki čist proizvod.

Karakteristike

Obično postoje tri frakcije:

  • 5-10 mm upravo ova frakcija se najčešće prodaje u cvećarama.
  • 10-20 mm ova frakcija će biti pogodnija za saksije srednje veličine.
  • 20-40 mm, ova veličina je pogodna za velike saksije ili bačve.

  
Frakcija, mm Pakovanje, l Period upotrebe
5-10 2; 10; 50; cele godine
10-20 2; 10; 50; cele godine
20-40 50; cele godine


Period korišćenja ekspandirane gline: tokom cele godine

Period korišćenja ekspandirane gline: tokom cele godine

<

Opis:

Ekspandirana glina se koristi kao dobar izolator za drenažu korenja biljaka. Vrlo često se u posudu sa biljkama koje se gaje po metodi hidroponike (gajenje biljaka bez zemlje) dodaje ekspandirana glina, koja za razliku od zemljišta, smanjuje rizik od oboljenja biljaka i pojave različitih štetočina. Koristi se kod puštanja korenja kalema, gajenja biljaka po metodi hidroponike.

Cvećarstvo:

Zdravlje sobnih biljaka direktno zavisi od drenaže. Mnoge vrste cveća prosto ne podnose stalnu vlagu u korenskom sistemu, a neke mogu stradati zbog viška vlage. Tako veći deo cveća zahteva da sastav zemlje bude sledeći: 15% vazduha, 35% vode i 50% tvrdih čestica. Upravo zato se treba postarati za specijalnu drenažu, koja će pomoći da se stvore optimalni uslovi za cvet. Preterano zalivanje istiskuje 15% vazduha, koji je tako neophodan biljkama. U sredini bez kiseonika počinju da se razvijaju pogubne bakterije. To dovodi do truljenja korenja, a sam cvet vene. Drenaža je neophodna jer jedino tako može otići višak vode, a korenje biljaka – disati. Za biljku nije važno koju ćete frakciju ekspandirane gline staviti kao drenažu. Veću važnost imaju subjektivni razlozi: prečnik otvora u saksiji kroz koji otiče voda (u velikim saksijama sitna ekspandirana glina se može prosuti kroz otvor za vodu). Za male saksije se može koristiti ekspandirana glina sitne frakcije, a za velike saksije će biti pogodna i krupna ekspandirana glina.

Baštovanstvo

Ukoliko dodate ekspandiranu glinu plodnom zemljištu, povećaće se rod i to nekoliko puta.
Dodavanje ekspandirane gline je moguće na dva načina:

  • Prilikom presađivanja drveća i žbunja napravi se jamica, na dno se posipa ekspandirana glina, a na nju se posipa zemlja. Na zemlju stavljamo korenski sistem biljke, koji pomalo pospemo zemljom, a preostalo prostranstvo popunimo ekspandiranom glinom. Napravljena „zemljišno-glinena torta“ će lepo pružati korenskom sistemu hranljive materije i vodu.
  • Jednostavniji način je mešanje ekspandirane gline sitne frakcije sa zemljom kako bi se ova smesa posula u jamicu sa postavljenom biljkom. Kako prvi, tako i drugi način povećavaju plodnost biljke uz minimalne troškove na poboljšanje zemljišta.

SVOJSTVA

  • Porozna struktura omogućava veliki vodni kapacitet, a nepravilan oblik – dobru razmenu vazduha i vlage.
  • Zahvaljujući prirodnoj alkalnosti, sprečava acidifikaciju (zakiseljavanje) supstrata.
  • Prilikom malčiranja površine supstrata sprečava razvoj buđi i gljivičnih bolesti.
  • Materijal za višekratnu upotrebu (korišćen materijal pre nove primene isprati vodom).

INSTRUKCIJE

1. Poboljšanje aeracije zemljišta: pomešati ekspandiranu glinu sa zemljištem u odnosu 1:10 (na 1 deo ekspandirane gline dodati 10 delova zemljišta).

2. Drenaža za saksijske kulture: na dno saksije nasuti 1-2 cm ekspandirane gline, zatim posuti 1-2 cm zemlje, posaditi biljku, dodati potrebnu količinu zemlje.

3. Sprečavanje pojave buđi: na površinu zemlje posuti 1-1,5 cm ekspandirane gline.

4. Ukorenjavanje: stabljike staviti u posudu za sadnju, posuti ekspandiranom glinom do potrebne visine, zaliti.

5. Gajenje po metodi hidroponike: posudu za sadnju napuniti ekspaniranom glinom, priključiti opremu za zalivanje kap po kap, posaditi biljke.

Zahtev za ponudu: Keramzit

Slike proizvoda


Primena danas

Danas se ekspandirana glina koristi u pejzažnoj arhitekturi za ukrašavanje stazica, cvećnjaka, ispod drveća i žbunova.


Keramzit

Moguća primena i u ...

Ponekad se ekspandirana glina posipa odozgo, na površinu. Tako se neće pojavljivati buđ.

Omogućava brzo sušenje zemlje, upija višak vlage, sprečava pojavu gljivica.

Često cvećari koriste ekspandiranu glinu ne samo kao drenažu, već njome posipaju i površinu zemlje. To je potpuno opravdano i korisno. Ekspandirana glima sprečava isparavanje vlage sa površine zemlje, onemogućava stvaranje gljivica i buđi. Ako planirate kratak odmor i odlazak na službeni put, vikendicu ili turistički pohod, ekspandirana glina će omogućiti biljkama da ostanu duže vreme bez zalivanja, a ako je vruće, zaštitiće ih i od pregrevanja. Ali ako se biljke redovno zalivaju, onda će se ekspandirana glina na površini zemlje neslano našaliti i dovesti do suprotnih posledica – preteranog zalivanja.

Isto tako, biljke se mogu u samoj saksiji staviti na mokru ekspandiranu glinu, a za vreme njenog isparavanja listovi cvetova se vlaže i prestaju da se suše i uvijaju, što je odlično u zimskom periodu, kada je vazduh previše suv za cveće.